The season calls for pumpkin!

Hokkaidosuppe
_________________________________________________________

(Nu med kalorieoversigt sidst i indlægget)
_________________________________________________________

Efterår, efterår, efterår!
Selvom vi ikke er så glade for at sommer bliver til efterår, dagene bliver kortere og vinden bliver koldere, så er der alligevel nogle rigtig hyggelige ting ved foråret. I takt med at skoven skifter farve kommer der nye råvarer i supermarkederne. En kop te på sofaen med tæppet viklet om sig er pludselig dejlig, og ordet ‘hygge’ får et fornyet udtryk.

Når det kommer til mad synes jeg generelt det er vigtigt at spise mange forskellige farver. Farve er skønt, man bliver glad af det, og hokkaido græskar, som man jo finder netop på denne årstid, er en af de ingredienser jeg synes er så fantastiske til netop dette formål.

Da jeg boede i Schweiz var det en selvfølge at man altid kunne finde græskar i supermarkedet skåret op i portioner der var til at håndtere – jeg lavede græskar til alt! Selv i min speghetti med kødsovs var der græskar. Egentlig er der ikke de store smagsnuancer i et græskar, men det giver en dejlig sød smag, og så er det en råvare man i Danmark ikke er så vandt til at arbejde med, så for mig var det ret specielt og spændende. Da jeg skulle hjem fra Schweiz var det en af de ting jeg var ærgerlig over at skulle undvære, da jeg syntes man kan lave så meget interessant med den.

Men da jeg var i Netto i sidste uge så jeg til min store glæde, at de nu havde fået hokkaido græskar (… i Netto!?) , som er de her små fine orange græskar af japansk oprindelse, der kan spises. Mange af de store græskar man til tider kan købe i de danske supermarkeder er pyntegræskar og smager vist ikke så godt. Så jeg blev så ivrig og købte strakt et græskar som jeg glædede mig til at lave et eller andet spændende med.

Som sagt synes jeg denne årstid er dejlig hvad råvarer angår. Blandt andet svampe er også noget jeg synes fortjener en hyldest, og hvorfor ikke kombinere?

Så retten blev altså hokkaidosuppe med kantareller og tigerrejer. Egentlig ville jeg have haft kammuslinger i stedet for tigerrejerne, men fiskehandleren havde ikke fået dem hjem. Er sikker på at det ville have passet lidt bedre til retten, men synes nu alligevel at rejerne også passer fint.

Jeg vil lige skynde mig at sige, at supper som disse er SÅ geniale til dem der passer på kalorierne – hvis man altså ikke spiser alt for meget godt brød til.

Det skal du bruge:
(til 3-4 pers)
1 hokkaido græskar
1 æble
2 gulerødder
1 mellemstort løg
4 fed hvidløg
1 terning grøntsagsbouillon
1 lime
1 lille rød chili
salt
peber
cremefine 7%
olie/Becel til stegning

Garnuture:
20-25 Kantareller
20 Tigerrejer
6-8 skiver Parmaskinke/pancetta el. lign.

Sådan gør du:
Rens grøntsagerne og chilien. Du kan evt. allerede rense kantarellerne før du starter med suppen, da det godt kan tage mere tid end man regner med, hvis man ikke er vandt til at arbejde med dem. Skyl ikke kantareller, men børst dem med en fin pensel så al jord fjernes.

Kantareller renses
Skær 2 fed hvidløg, løg, æble, gulerødder, chili og græskar i mindre stykker og svits dem i en stor gryde i enten olie eller Becel i ca. 5 min. Start evt. med en halv chili, hvis du er bange for at det bliver for stærkt. Meningen er ikke at det skal være stærkt, dog forstærke smag og give fylde.
Hæld derefter vand i gryden, så det dækker ingredienserne og kom bouillon i. Lad det koge op og derefter simre. Tjek løbende med en skarp kniv om græskaren er færdig. Hvis græskarstykkerne slipper kniven let, er de færdige. Der går mellem 5-10 min.
Græskar, gulerødder, løg

Når græskarstykkerne er klar, hiv da din blender frem (som kan tåle varme) og blend ingredienserne til en dejlig cremet suppe. HUSK: Tag mindre vand med end du måske ønsker, så du kan justere konsistensen efter du har blendet det til en suppe. Hæld det overskydende vand fra. Blend massen rigtig grundigt, så der ikke er så mange stykker i suppen. Vi kan godt lide cremede supper!
Suppen blendes
Hæld suppen tilbage i gryden, krydr suppen med salt, peber og limesaft og riv evt. skallen hvis limen er øko. Hæld halvdelen af cremefine-flasken i gryden og rør godt. Lad det simre på svag varme mens garnituren tilberedes.
Suppen varmes

Garnituren:
Læg hele stykker parmaskinke på panden og steg dem godt. Når de er klar skal de tages af panden og køles lidt af, så de bliver helt sprøde. Hak skiverne til mindre tern.
Hak to fed hvidløg fint til at starte med. Nu skal kantareller og tigerrejer steges, men hver for sig, så hvis du kan overskue at have to pander igang, ville jeg gøre det.
Kom lidt olie og hvidløg på den ene pande og kun olie på den anden. Varm begge pander op. Steg kantarellerne på panden med olie ved høj varme til at starte med og derefter svagere varme. Steg tigerrejerne på den med hvidløg. De skal ikke have meget – ca. 1-2 minut på hver side passer fint. Hvis du har købt de rå tigerrejer (som har en grå farve) kan du hurtigt se om de er færdige, når de får en fin orange farve.
Hvis du ikke kan overskue to pander igang på samme tid vil jeg tilberede kantarellerne først og derefter rejerne.

Rejer

Kantareller

Portionsanretning er flottest og mest praktisk med denne ret.
Kom først suppen i skålen og læg derefter rejer og kantareller som du synes. Drys med parmaskinken til sidst, og dryp evt lidt lime over.

Voilá, klar til servering!

… Smukke farver, ik’?

// Bianca

Hokkaidosuppe

_________________________________________________________

Kalorier:

En portion hokkaidosuppe med garniture indeholder ca. 410 kalorier.
En portion suppe uden garniture indeholder ca. 300 kal., 100 g tigerrejer indeholder ca. 80 kal. og 100 g kantareller ca. 30 kal.
Det mætter godt og føles tilfredsstillende. Cremefine kan sagtens undværes, så her kan der spares lidt, og med en slip-let gryde kan fedtet til stegning undværes, men alt i alt er retten stadig kalorielet.

Jeg vil fremover prøve at anføre kalorieindhold i mine opskrifter, så jeg håber det bliver taget godt imod!

9 thoughts on “The season calls for pumpkin!

  1. Pingback: The season calls for pumpkin! | Madbevægelsen -- danske madblogs

  2. Uhmm, den suppe ser rigtig efterårslækker ud 🙂 må lige holde øje med græskar næste gang, jeg skal i Netto…
    Jeg synes, det er super, at du vil angive kalorieindholdet i retten. En portionstørrelse er dog meget varierende fra person til person, og derfor svær at forholde sig til. Personligt synes jeg, det ville være bedre at angive kalorieindholdet pr. 100 gram af retten 🙂 men godt tiltag! 🙂

    • Tusind tak for feedback. Og du har ret i at en portion kan variere rigtig meget alt efter personen. Jeg synes selv det er rarere ikke at skulle regne sammen hvor meget man så har spist, og så i stedet bare have et ca. antal kalorier. Men det skal selvfølgelig være lettest for jer læsere, så fremover anfører jeg pr. 100 g 🙂 Rart med lidt kritik, tak.

  3. Hokkaidosuppe er slet ikke at kimse af, for mhh det smager godt! Fulgte din opskrift og flere af mine venner, som smagte den fik den med hjem – Tak for en lækker opskrift:)

    • Det var hurtigt nogle allerede havde fundet og brugt den, super fedt 😉 Dejligt at det var en success, og selv tak!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s