Hapsere: Samosaer

Sidste gang jeg holdt fest lavede jeg en masse mad, der var nemt at spise – de såkaldte figerhapsere. Og en af dem var samosaer. Det er nemt, og er noget lidt andet end de sædvanligt pølsehorn man tit får. Det skal lige siges at jeg elsker pølsehorn, men det er godt med alternativer 🙂

Det skal du bruge:
– Filodej på frost eller butterdej
– Fyld
– Æg

Til fyldet:
2 Løg
3 Forårsløg
3 Hvidløg
1 glas Pastasauce fra Urtekram
1 Rød peberfrugt
2 Porrer
0,5 Spidskålshoved
6-8 Friske solmodne tomater
500 g Hk. svinekød
Olivenolie, Becel eller smør
Salt, peber, timian

Ingredienser til samosaer

Sådan gør du:
Hak løg, forårsløg og hvidløg fint og kom det op i en gryde med lidt olie eller smør. Tænd ikke for gryden endnu.
Løg, forårsløg, hvidløg
Skær derefter porrer, kål og peberfrugt i mindre stykker og kom det op i en skål, så det er klar.
Porrer
Spidskål
Tænd nu for gryden og svits de forskellige slags løg, så det er brunet lidt af. Kom kødet i og steg det i 5-10 min, så det er helt gennemstegt. Kom derefter porrer, kål og peberfrugt i gryden, lad det stå i 10-15 min på mellem-høj varme. Rør med jævne mellemrum, så det ikke brænder på. Kom krydderier i så som salt, peber og timian.
Løg, forårsløg, porrer, hvidløg
Når det ser ud til at være stegt nok kommes pastasaucen i.
Fyld til samosaer
Man kan måske synes, at der skal mere sauce i, men hvis det bliver for vådt bliver det også svært at arbejde med, når det skal fyldes i filodejen.
Smag til med flere krydderier til sidst, og smag på konsistensen i forhold til hvor meget bid du vil have i grøntsagerne.

Når fyldet er færdigt tages filodejen ud af fryseren. Her skal der arbejdes hurtigt, for hvis dejen ligger for længe begynder det at tørre ud og knække.
Fold dem helt ud og skær dem over en gang, så der er to rækker på den lange led. Der ligger nu to bunker af aflangt filodel. Denne størrelse er lige stor nok til en fingerhapser, det er mere en rigtig middagsstørrelse som kan bruges med noget tilbehør. Hvis du vil have den til fingerhapsere skal du skære dejen over to gange, så der ligger tre bunker. Dette gjorde jeg selv efter at have fundet ud af hvor store de blev ved første forsøg – har dog kun billeder af den store størrelse, når jeg folder dejen.
Start med den ene bunke, tag to lag filodej og fold som på billederne:
Filodej


Fold så den fortsat er formet som en trekant, så der kun er en lille kant tilbage, som kan lukke pakken, når fyldet er kommet i.
Billedet her er af den mindre størrelse, som skal bruges til fingerhapsere.

Pist ægget i et glas og vær klar med en pensel.
Kom derefter fyldet i filodejen, gør kanten våd med æg, luk derefter og læg den på en bageplade med pagepapir med lukningen nedad. Pensl derefter samosaen med æg. Gør dette med al filodejen indtil der ikke er mere dej eller fyld.
Færdige samosaer, klar til bagning
Bag dem i ovnen efter anvisningen på filodej-pakken.
Færdige samosaer, i ovnen

Anret dem på en tallerken, og de er klar til servering.

Evaluering:
Egentlig er jeg ret sikker på, at det vil smage meget bedre med butterdej, men der er også meget mere fedt i. Det smager rigtig fint med filodejen, så spørgsmålet er om man vil have rigtig lækre samosaer med flere kalorier, eller om man vil have lidt mindre lækre samosaer med få kalorier i – de smager stadig godt!
Det er første gang jeg arbejder med filodej, og det er egentlig ikke så svært som man skulle tro.
Jeg serverede mine samosaer senere på aftenen kolde, og det fungerede super fint. De blev spist med stor glæde. De kan også sagtens bruges i madpakken dagen efter.

Note: Oprindeligt ville jeg have lavet vegetar-samosaer, og der kan man følge samme opskrift, dog uden kødet.

Velbekomme!

//Bianca

5 thoughts on “Hapsere: Samosaer

 1. Pingback: Hapsere: Samosaer | Madbevægelsen -- danske madblogs

 2. Igen igen ser det utrolig lækkert ud med maden herinde! Jeg har aldrig rigtig prøvet filodej, da jeg altid har brugt butterdej, men det første ville jo være sundere:-) Hvordan smager de to slags deje i forhold til hinanden? Er Butterdejen bare mere rund i sin smag pga af fedtet?

  Igen, tak for inspiration til god mad!

  KH Christina

  • Hej Christina,

   det er fantastisk med positiv feed-back 🙂

   Altså, jeg synes faktisk der er meget forskel på filodej og butterdej. Butterdej er lækker blød, med bid i – en egentlig dej, og navnet butter siger jo sig selv; der er masser af smør i 🙂
   Filodej, derimod, er mere sprødt og du får ikke den der fornemmelse af at bide i noget blødt lækkert dej. Som du nok også kan se på billederne er det ret fladt, og det hæver ikke op, når det bages. Det er lige så tyndt bagefter som før. Hvis du er vandt til at arbejde meget med butterdej vil du nok blive en anelse skuffet. Men spørgsmålet er om de færre kalorier er det værd 🙂 Det holder sammen på fyldet og giver lidt brød til alle de andre ingredienser.

   Selv mange tak!
   Kh Bianca

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s